Fernette Ceviz Fidanı Fiyatları, Özellikleri, Bakımı ve Verimi

Fernette Ceviz Fidanı Fiyatları, Özellikleri, Bakımı ve Verimi

Türkiye’nin fidan deposu agrolidya.com editörleri, Fernette Ceviz ile ilgili dikimden bakıma, verimden fiyatına kadar tüm merak edilenleri bu makalede derledi.

Fernette Ceviz Fidanı Hakkında Genel Bilgilendirme

Fernette ceviz fidanı, Franquette ve Lara çeşidi ceviz fidanlarının çaprazlanması ile elde edilen karasal iklim bölgelerine adapte olan, geç donların görüldüğü yörelerde,  Türkiye’nin yüksek rakımlı bölgelerinde yetiştiriciliği yapılabilen alternatif bir fidan çeşididir. Hasat zamanı değişmekle birlikte genelde Eylül ayı sonlarına tekabül eder.

Fernette Ceviz Fidanı Özellikleri Nelerdir?

Geç uyanır (çiçeklenir) ve yapraklarını erken döken bir çeşittir, bu nedenle de soğuk ve karasal iklimlerde tarımı yapılabilir. Diğer bir ifade ile erken ilkbahar donlarından ve güz sonu donlarının risk oluşturduğu bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir.  Fransa orijinli olmasıyla beraber verimli bir çeşittir.  Meyvesini, kalite açısından değerlendirecek olursak iyi konumdadır, iri denilebilecek boyuttadır ve uzun süre depolanmaya uygundur. Fernor ile birlikte eş zamanlı olgunlaşma gösterdiğinden (iki fidan çeşidi de Mayıs ayı gibi çiçek açar), daha doğrusu Fernor çeşidi cevizin tüm iklim isteklerine uyum sağlayabildiğinden, Fernor çeşidinin tozlayıcısı olarak tercih edilebilir.  Yapılan araştırmalara dayanarak cevizin iç ağırlığının ortalama 7-7,5 g olduğunu ve iç randıman oranının ise %50 olduğunu söyleyebiliriz. Meyvesinin iç rengi beyazdır. Fidanın özelliklerinden birisi de yan dal verimliliğinin oldukça iyi olmasıdır.

Fernette ceviz fidanının tozlayıcı olarak tercih edilmesinin diğer bir sebebi de ana çeşidin değerini, kalitesini arttırmasıdır. Fernette ceviz fidanı meyveleri, kabuğundan kolay ayrılması nedeniyle tozladığı çeşide de olumlu yönde etki yapar.

Fernette Ceviz Fidanı Hangi Rakımda Dikilebilir?

1800 metre rakıma kadar tarımı yapılabilen Fernette ceviz fidanı, rakım bilgisini göz önüne aldığımızda soğuk iklim bölgelerine adapte olabilen bir çeşittir.  Bu nedenle ülkemizde rahatlıkla tercih edilebilir.

1 Dönüme Kaç Fernette Ceviz Dikilir? Dikim Aralığı Nasıl Olmalıdır?

Fernette ceviz fidanının, tozlayıcı çeşit olarak dikiminin yapılması tercih ediliyor, Fernor çeşidi ceviz fidanından 10 tane, Fernette çeşidinden ise 1 adet olacak şekilde dikebiliriz (Yani oran 1/10). Ülkemiz koşullarında dikim aralıkları birçok faktöre bağlı olsa da önerilen miktar 4x8 , 5x7  metre gibi mesafelerdir. Sık dikime nispeten uygun bir çeşittir. Kaç metre aralıkla dikeceğimize karar verdikten sonra dekar başına düşecek fidan sayısını buluruz ve 10/1 oranını göz önüne alarak dönüme ne kadar Fernette cevizi dikileceğini öğreniriz.

Fernette Ceviz Fidanı Bakımı Nasıldır?

Fidanı diktiğimiz ilk yıl, yanmış çiftlik gübresi kullanmak, toprağın organik maddesini arttıracaktır. Önerilen miktarlarda toprağa karıştırılarak uygulanan bu gübre, oldukça olumlu sonuç verecektir. İlk senelerde fidanımızın kökünün gelişmesini isteriz. Bu nedenle ilk dönemlerde fosfor ağırlıklı gübreleri (yine toprak analiz sonuçlarına göre) kullanabiliriz. Potasyum ile birlikte verilen fosfor da ilerleyen dönemlerde gövdenin sağlamlığı, kalınlığı üzerinde etkide bulunacaktır. Sulama yöntemine gelecek olursak damlama sulama öneriliyor. Toprağın yapısına göre sulama sıklığı ve miktarı değişecektir ama fikir olması açısından kumsal topraklarda genelde 3 günde bir sulama yapıldığını söyleyebiliriz.

Fernette Ceviz Fidanı Budaması Hakkında Neler Diyebiliriz?

Cevizden güzel ve sağlıklı sonuçlar almak istiyorsak, budamanın bilinçli bir şekilde yapılması önerilir. Ağaçlarda lider denilen bir terim var. Cevizde, tek lider (eğer sık dikim yapacaksak) bırakıp, bunun üzerinden oluşacak olan yan dallar üzerinde yoğunlaşma önerilir.  Zamanla verim budaması gibi budama yöntemlerine de başvurulur. İlk beş yıl, budamaya ekstra özen göstermemiz gerekir.

Fernette Ceviz Fidanının Verimi Nasıldır?

Cevizde tozlaşma rüzgârla gerçekleşir. Bu nedenle yukarıda bahsedildiği gibi uygun çeşit ve uygun miktarda tozlayıcı çeşitler kullanılmalıdır. Fernette ceviz fidanı kendine verimli değildir. Fernette ceviz fidanı, Fernor ceviz fidanı ile aynı özelliklere sahiptir. Bu nedenle Fernor’un verimini arttıracaktır. Yüz güldüren sonuçlar alacağınız aşikârdır. Verim; bakım, iklim ve toprak şartlarına göre değişiklik göstereceğinden rakamsal olarak konuşmak doğru değildir.

Fernette Ceviz Fidanı Fiyatları Nasıl?

Fernette ceviz fidanının anlık satış fiyatını sitemizden aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilir ayrıca ayrıntılı bilgi elde edebilirsiniz. Tüm ceviz fidanı ürünlerinin fiyatları için ceviz fidanı kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Fernette Ceviz Fidanı siparişi için tıklayınız >>>> Fernette Ceviz Fidanı <<<<

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82