Kategoriler

Lavanta Nedir? 

Akdeniz kökenli Lamiaceae familyasından Lavandula L. cinsini oluşturan mavi ya da morumsu çiçek açan bitki türlerinin ortak adına lavanta denmektedir. 1 metreye kadar boylanabilen, yarı çalı formlu, çok yıllık bir bitkidir. Akdeniz kıyılarındaki ülkelerin yanı sıra Hindistan’a kadar uzanan geniş bir coğrafya da yetişirler.

Lavanta çiçek açtığı dönemdeki etkileyici görüntüsü ile ve elde edilen uçucu yağı sayesinde yetiştiricilerin yüksek gelir elde etmesini sağlayan tıbbi aromatik bir bitkidir.
Ülkemizde son yıllarda artan ve popüler hale gelen lavanta yetiştiriciliği yatırımları bahçe kurulumu yapan Agrolidya’nın uzman ekibi tarafından kurulum öncesi ve sonrası teknik destek sağlamaktadır.


Lavanta Fidesi 

Yıllık 1 milyon üretim kapasitesiyle Türkiye’de en büyük lavanta üreticileri arasında bulunmaktayız. Lavanda fidesi kış mevsiminde ve ilkbahar mevsiminde açık kök olarak, yılın diğer zamanlarında ise saksıda lavanta fidanı olarak, Agrolidya’nın web sitesi üzerinden satışa sunulmaktadır.
Genellikle kışları yumuşak geçen ve yaz günlerinin güneşli olduğu iklimlerde çok iyi yetişen lavanta bitkisi karasal iklimin hâkim olduğu bölgelerde de yetiştirilebilmektedir. Son zamanlarda Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde de çok sayıda lavanta bahçesi kurulumu yapılmıştır. Özellikle arıcılık yapılan bölgelerde lavanta bahçesi kurulumları ciddi anlamda artarak çok değerli ve yüksek getirili olan lavanta aromalı bal elde edilmektedir.


Lavanta Yetiştiriciliği 

Lavanta bitkisi, toprak isteği olarak seçici olmayan bir bitkidir, kireç oranı yüksek, süzek ve düşük pH’lı, kuru ve kalkerli yapıya sahip topraklarda çok iyi gelişim gösterir.
Lavanta bitkisinin kuraklığa, sıcak ve soğuk havalara karşı dayanımı yüksektir. Fakat kış ayları sert geçen bölgelerde soğuk zararı görülebilir.
Çok yıllık olan lavanta bitkisi araziye dikilmeden önce mutlaka derin sürüm yapılmalıdır. Fidan dikiminden sonra can suyu verilmelidir.

Lavanta bitkisi dikimi 100 cm x 40 cm veya 120 cm x 50 cm mesafe aralığında dikim yapılarak yetiştirilmesi uygundur. Fakat bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilmektedir.
Dikimden sonra belirli aralıklarla 3-4 defa sulama yapılarak bitkinin toprakla ilişkisi kuvvetlendirilir.
Lavanta arazilerine 2 veya 3 yılda bir yanmış hayvan gübresi atılması toprak verimliliğini arttırır.
Lavanta bitkisi Temmuz ayı içerisinde tam çiçeklenme dönemine girer ve bu dönemde hasat edilir. Lavanta bitkisinin; bazı tür ve çeşitlere, iklim ve toprak özelliklerine, rakım ve bulunduğu yöne göre çiçeklenme döneminde değişiklikler görülebilir.
Hasat edilen lavanta bitkisinin çiçekleri ister uçucu yağ elde etmek için işleme alınır ister gölgede kızışma oluşturmayacak kalınlıkta serilerek kurumaya bırakılır.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82