Chandler Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?

Chandler Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?

Türkiye, ceviz yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı bir ülkedir. Ülkenin farklı noktalarında birçok türde ceviz yetişir. Chandler cevizi için de uygun olan bölge sayısı oldukça fazladır. İklim ve toprak bakımından uygun olan bölgelerin tercih edilmesi, chandler ceviz fidanından yüksek verim alınmasını sağlar. Dolayısıyla bu tür dikilmeden önce bölgenin uygun iklim, rakım ve toprak koşullarını sağlayıp sağlamadığına bakılması gerekir.

Bilindiği gibi ceviz ağaçları için yıl içerisindeki sıcaklıklar büyük önem taşır. Özellikle çiçeklenme döneminde meydana gelecek don olayları, ağaçların meyve vermesini engelleyebilir. Böyle bölgelerde geç çiçeklenen ve soğuğa karşı dayanıklı olan türlerin tercih edilmesi gerekir. Chandler ceviz fidanı, bu yöndeki beklentileri genel olarak karşılayan bir türdür.

 

Chandler Ceviz Kaç Rakımda Yetişir?

 

Chandler ceviz fidanı, 1200 metreye kadar rakıma sahip olan bölgelerde yetiştirilebilir. Bu rakıma kadar olan bölgelerdeki soğuklardan genel itibariyle etkilenmez ve yüksek verimlilik gösterir. Daha yüksek rakımlar için ise genel itibariyle uygun bir tür olmadığını ifade etmek gerekir.

Chandler ceviz, geç çiçeklenen bir türdür ve buna bağlı olarak yüksek rakımlarda meydana gelen bahar donlarından etkilenmez. Özellikle Mart ve Nisan aylarında don olaylarının görüldüğü bölgelerde erken çiçeklenen türler don nedeniyle meyve vermez. Melez bir tür olan chandler cevizin ise geç çiçeklenmesi sayesinde bu tür don olayları üretimi neredeyse hiç etkilemez.

 

Chandler Ceviz Kaç Derece Soğuğa Dayanır?

 

Chandlerceviz fidanı, -20 °C’ye kadar olan soğuklara dayanabilir. 1200 metre rakıma sahip olan bölgelerde hava sıcaklığı, kış aylarında genellikle -20 °C’nin altına düşmez. Dolayısıyla bu tür bölgelerde chandler, sorunsuz olarak yetiştirilebilir.

Bir diğer önemli nokta ise sonbahar aylarında yaşanan erken don olaylarıdır. Böyle dönemlerde genç sürgünler -12 °C’ye kadar olan soğuklara dayanabilir. Sıcaklığın daha fazla düşmesi durumunda genç sürgünler zarar görebilir. Ancak 1200 m rakıma kadar olan yerlerde sonbahar aylarında hava sıcaklığı daha düşük seviyelere neredeyse hiç düşmez.

Tomurcuk oluşumun sonrasında -3 °C, tam çiçeklenme döneminde ise -1 °C’ye kadar bu tür dayanır ve soğuklardan genel olarak etkilenmez.Chandler cevizin çiçeklenme döneminde hava sıcaklıklara genellikle 0’ın altına düşmez. Geç çiçeklenme özelliği, don olaylarından etkilenmesini genel olarak engeller.

 

Chandler Ceviz için En Uygun Bölge Hangisidir?

 

Chandler ceviz, 1200 metreye kadar rakıma sahip olan bölgelerin tamamında yetiştirilebilir. Bu aşamada en iyi bölgenin hangisi olduğu sadece iklim özellikleri bakımından değil, aynı zamanda toprak verimliliği bakımından da ele alınmalıdır. Her ne kadar chandler yüksek verimliliğe sahip bir tür olsa da, her toprak türü için uygun olmayabilir. Dolayısıyla dikimden önce toprak analizi yaptırılması ve gelen sonuçlara göre bu fidan türü hakkında karar verilmelidir.

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82