Fidan Dikimi ve Bakımı

Fidan Dikimi ve Bakımı

Çukur açılırken üstten 30 cm'ye kadar olan toprak çukurun bir tarafına, alttaki 30 cm'lik toprak da diğer tarafa yığılır. Bu işlemin dikimden bir ay önce yapılması faydalıdır. Açılan çukurdan çıkan üst toprak tercihen yanmış çiftlik gübresi ile 1/3 oranında (yani 1 kürek gübre + 3 kürek toprak) karıştırılıp çukurun dibine atılır.

Bu karışıma yarım çay bardağı 15-15-15 kompoze gübre ilave edilebilir. Üzerine biraz toprak konularak köklerin gübreyle teması önlenir. Toprağı dağılmadan naylonu yırtılmış tüplü fidan çukurun ortasına gövdesi düzgün bir şekilde yerleştirilir ve kalan toprakla etrafı doldurularak sıkıştırılır.

Dikim derinliği fidan toprağından 1-2 parmak daha fazla olabilir. Eğer fidan aşılıysa, aşı yerinin kapanmamasına dikkat edilmelidir. Etrafına 50-60 cm yalak yapıldıktan sonra yeterli miktarda can suyu verilir. Yağmurlu havada bile can suyu verilmelidir!

İlk yıllarda düzenli ve bol su ile sulama yapılmalıdır. Fidanın civarındaki yabancı otlar temizlenmeli, çanaklarda kaymak tabakası oluştuğunda çapa ile kırılmalı, hastalık ve zararlılarla müca­dele düzgün yapılmalı ve yapılacak toprak tahliline göre azot formundaki gübrelerle gübreleme yapılmalıdır.

Kullanılacak gübre toprakla karıştırılıp bekletilmeden sulama yapılmalıdır. 

whatsapp Tıkla İletişime Geç - +90 (542) 119 99 82